Kako izbrati popolno odejo?

Izbor prave odeje za vašo posteljo je bistvenega pomena za dober in vitalen spanec. Vendar je pri izbiri potrebno vzeti v obzir kar nekaj ključnih dejavnikov, ki vam bodo omogočili kakovosten spanec: vaša velikost, velikost vaše postelje, material tkanine odeje, polnilo odeje, vzdrževanje, letni čas, pa tudi podnebje, kjer se nahajate.

Za lažjo odločitev pa smo za vas poenostavili izbor popolne odeje v 3 preproste korake:

 

1. Izberite pravo velikost odeje glede na velikost vaše postelje:

Prva stvar, ki jo morate poznati je prava velikost posteljnega okvirja, glede na katerega boste prilagodili velikost vaše odeje. Za lažjo usmeritev se zgledujte po standardnih merah posteljnih okvirjev v spodnji tabeli:

 

2. Izberite pravo toplotno izolacijo odeje:

Izberite odejo glede na letni čas in temperaturo vaše spalnice, pri tem upoštevajte tudi lastne želje glede debeline odeje, saj se ljudje različno odzivamo na temperaturne spremembe. Nekaterim je zelo hitro vroče, spet druge zebe že ob majhnih padcih temperature.

Glede na toplotno izolacijo, odeje ločimo na:

 

POLETNO LAHKE ODEJE: polnilo v odeji od 100 g/m2 do 200 g/m2

SREDNJE TOPLE ODEJE: polnilo v odeji od 300 g/m2 do 400 g/m2

ZELO TOPLE ODEJE: polnilo v odeji od 500 g/m2 do 600 g/m2

DVOJNE ODEJE ZA VSE LETO: dve odeji, ki se lahko spneta skupaj, najbolj priporočljiva je kombinacija lahke odeje in srednje tople odeje

 

Izolativni učinek pa ne daje samo debelina polnila v odeji, ampak je pomembno tudi kateri materiali tvorijo polnilo odeje. Nekateri materiali zagotavljajo večjo toplotno zaščito kot drugi pri isti količini polnila.

 

Glede na letni čas pa odeje ločimo na poletne, zimske in celoletne odeje: 

 

POLETNE ODEJE

Poletne odeje so v veliki meri narejene iz naravnih materialov, ki jih odlikujejo čudovite lastnosti. Posebnost naravnih materialov je visoka sposobnost regulacije toplote, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih mesecih. Bombaž je izredno zračen in hidrofilen, volna je izrazit izolator toplote, puh pa prijetno mehak in lahek. Na splošno ustvarjajo izredno prijetno spalno klimo, ker omogočijo celovito regeneracijo telesa. Poletne odeje so predvsem lahke odeje, sem spadajo pa tudi srednje tople odeje, za uporabnike, ki jih rado mrazi tudi v toplejših nočeh.

   

 

ZIMSKE ODEJE

Pri nižjih temperaturah se odločite za odeje, ki imajo visok izolativni učinek. Volna je čudovit in okolju prijazen material, naravno vlakno in izolator. Pozimi je topla, poleti je hladna, volna je zračna, diha in preprečuje prekomerno potenje, tako boste tudi pozimi lahko udobno zaspali pod debelimi volnenimi odejami. Puh je najlažji naravni izolator, kar jih poznamo in odeje s tem polnilom so lažja in mehkejša alternativa volnenim odejam za hladne dni.Izjemno mehak, super fin puh ujame drobne zračne žepke v polnilu odeje, da ustvari izolacijo, medtem ko večje, trše perje zagotavlja maso, podporo in strukturo polnilu. Zaradi tega je popoln izolacijski material za prešite odeje, še posebno v hladnih zimskih dneh.

  

 

CELOLETNE ODEJE

Pod celoletne odeje spadajo odeje, ki so poleti prijetno zračne in uravnavajo telesno temperaturo, pozimi pa nudijo dovolj toplotne izolacije, da se lahko udobno zavarujemo pred nizkimi temperaturami tudi v bolj hladnih dneh. V to kategorijo spadajo vse volnene odeje iz različnih naravnih materialov, saj jim čudovite lastnosti omogočajo, da se lahko prilagajojo različnim letnim časom in temperaturnim nihanjem. Za prilagajanje različnim letnim časom, pa si lahko omislite dvojno odejo, ki jo lahko prilagajate glede na vaše želje in letni čas.

 

 

3. Izberite pravo polnilo odeje:

 

NARAVNA POLNILA

Naravna polnila, kot so volna, bombaž, račji in gosji puh in perje, so priljubljena zaradi svoje naravne mehkobe in zračnosti. Prešita odeja z naravnim polnilom ima odlične toplotne in izolacijske lastnosti. Naravna vlakna imajo edinstveno sposobnost zadrževanja zraka, zaradi česar so ta polnila popolna za hladnejše mesece, obenem pa dovolj zračna da jih lahko uporabljamo tudi v toplejših mesecih. Naravna polnila omogočajo vaši koži dihanje, saj so zelo zračna, uravnavajo pa tudi telesno temperaturo med spanjem, kar vam zagotavlja udobje v najrazličnejših pogojih in temperaturah. Prešite odeje iz naravnih vlaken so zelo odporne in vam bodo služile še dolgo vrsto let. 

 

 

1.Puh

Ker skupki puha rastejo pod zunanjimi zaščitnimi plastmi perja, so zelo prožni in puhasti, zaradi česar je puh tako učinkovit izolator. Puh je zelo lahek, njegova izolativna sposobnost pa vas greje brez da bi vas obremenjevala s svojo težo.  Mehkoba puha omogoča, da se prešita odeja lepo oprime vašega telesa med spanjem in vas s tem še dodatno zaščiti. Odeja Downfil Extra je prestižna odeja, ponjena z puhom in perjem nordijske gosi, katere značilnost je njena občutna nežnost in mehkoba. Poleg vrhunskega polnila pa odejo lepo dopolnjuje visoko kakovostna bombažna tkanina, ki je prijazna do kože, zračna in lahkotna.

 

2.Volna

Mehka in udobna volnena odeja sama uravnava vašo telesno temperaturo med spanjem, s tem da vas pozimi greje in poleti hladi. Edinstvena celična struktura volnenih vlaken omogoča, da se ustvari milijone zračnih žepov, ki zadržujejo toploto in pozimi nudijo dobro izolacijo. Volnena vlakna pa so zaradi svoje celične strukture tudi izjemno zračna in tako preprečujejo prekomerno potenje v poletnih dneh. Volna je naravno hipoalergena in odporna na pršice in plesen. Je izjemno trpežen naravni material, ki ustvarja trajnosten izdelek.

 

3.Bombaž

Bombaž je znan po svoji lahki in prijetni toplini, udobju in mehkobi. Je odlična izbira za toplejše letne čase in tople spalnice, še posebno pa je primerna za vse, ki vam je rado vroče in se potite med spanjem. Bombažna odeja je zračna in hidrofilna ter uravnava telesno temperaturo preko celotne noči.

 

ALTERNATIVA NARAVNIM POLNILOM - ODEJE ZA ALERGIKE IN ASTMATIKE

Prešite odeje iz alternativnih vlaken nudijo dobro izolacijo in so najboljša izbira, če ste občutljivi ali alergični na naravna polnila, pa tudi če bo vaša odeja potrebovala pogostejše pranje. 

1.Mikrovlakna

Odlična alternativa odeji z naravnim polnilom, saj zagotavljajo odlično udobje in toplotno izolacijo v vseh letnih časih po dostopni ceni. Ker jih je mogoče pogosto prati in sušiti v sušilnem stroju, so prešite odeje iz mikrovlaken trpežne in enostavne za nego, zaradi česar so odlična praktična izbira.

2.Poliester

Poliestrska vlakna so sintetična vlakna, ki so zelo trpežna in enostavna za vzdrževanje. Elastična struktura teh vlaken omogoča, da so izdelki prožni in prilagodljivi uporabnikom, obenem pa so tovrstni izdelki primerni tudi za alergike in astmatike, saj preprečujejo razvoj nezaželenih mikroorganizmov.

 

Če svojo odejo pravilno negujete, vam bo služila dolgo vrsto let. Zato si je vredno vzeti čas in si izbrati najbolj primerno odejo za vaše potrebe. Z odejo, ki ustreza vašemu lokalnemu podnebju in vašim željam, se ne boste le počutili udobneje, temveč vam bo ta odločitev pomagala do bolj sproščujočega in zdravega spanca.