Kako izbrati idealno posteljnino?

Idealna posteljnina za vas bo tista posteljnina, ki vam bo omogočila najboljši in najbolj sproščen spanec. Investicija v kakovostno posteljnino vam bo zagotovila, da bo vaš spanec bolj zdrav in da boste polni elana tudi tekom dneva.

Za lažjo odločitev pri izbiri posteljnine pa si lahko pomagate na podlagi naslednjih smernic:

1.Velikost posteljnega perila

2.Tkanina posteljnega perila

3.Barvne kombinacije in vzorci posteljnine

4.Dodatna popestritev spalnice

5.Zagotovilo najvišjih kakovostnih standardov

 

1.Velikost posteljnega perila

 

Velikost posteljnine

Prva stvar, ki jo morate poznati, je prava velikost posteljnega okvirja in odeje, saj boste glede na te mere prilagodili velikost vaše posteljnine. Za lažjo usmeritev se zgledujte po standardnih merah posteljnih okvirjev v spodnji tabeli:

 

Vrsta posteljnine

ENOJNA POSTELJNINA – Standardna mera enojne posteljnine je 200 x 140 in je še posebej primerna za mladinsko posteljo oziroma za posteljni okvir 200 x 90 cm. Lahko jo seveda uporabljate tudi za francosko posteljo ali pa uporabite dve enojni posteljnini za zakonsko posteljo, če vam je med spanjem ljubše, da si odeje ne delite. Posebej priporočamo po dve enojni posteljnini tistim parom, ki imajo različne želje glede toplotnih ali drugih značilnosti odeje in si zato izberejo različni odeji.

DVOJNA POSTELJNINA – Dvojno posteljnino priporočamo predvsem za zakonsko posteljo in se prične z merami od 200 x 200 cm naprej. Še posebej pa jo priporočamo vsem, ki se med spanjem radi objemate s svojim partnerjem.

PODALJŠANA POSTELJNINA – Ta dolžina posteljnine je namenjena vsem, ki so višje rasti ali pa si želijo še večjega udobja. Pri Odeji vam nudimo podaljšane posteljnine, ki jim sledijo tudi odeje v enakih dimenzijah. Podaljšane posteljnine merijo po dolžini 220 cm.

V Odeji Škofja Loka pa vam vedno lahko prilagodimo mere posteljnin po vaših željah.

 

 

 

Velikost prevleke za vzglavnik

Velikost prevleke za vzglavnik pri kompletu Odeja posteljnine je klasičnih dimenzij, in sicer 60 x 80 cm. Če pa imate manjši vzglavnik, v velikosti 40 x 60 cm ali 50 x 70 cm, pa imamo na voljo prevleke, ki jih lahko posamezno dokupite h kolekcijam glede na vaše mere vzglavnika.

vzglavniki odeja

prevleka za vzglavnik

 

2.Vrsta tkanine posteljnega perila

 

Poleg vaše odeje, vzglavnika in vzmetnice bo posteljnina, ki jo izberete, močno vplivala na to, kako se počutite v postelji in kako spite. Ker rjuhe, prevleke za odejo in prevleke za vzglavnik vsako noč objemajo vašo kožo, je pomembno razmisliti o tem, kakšna posteljnina vam bo zagotovila najboljši spanec. Najbolj primerna posteljnina za zdrav spanec je izdelana iz najkakovostnejših naravnih materialov in tkana po najvišjih standardih. Izberite tkanino in tkanje posteljnega perila, ki bosta tudi vam osebno najbolj ustrezala med spanjem.

 

POSTELJNINA IZ BOMBAŽNEGA SATENA - Bombažni saten je tkanina, za katero je značilna posebna vezava niti. Bombažni saten je izjemno prijeten na otip in se na pogled nekoliko lesketa. Satenasta posteljnina zagotavlja edinstven občutek s kombinacijo naravne mehkobe in svežine. Idealna je tako za toplo poletno noč, kot tudi za hladnješa obdobja, zato je odlična izbira za posteljnino iz sezone v sezono.

 

POSTELJNINA IZ 100 % ORGANSKEGA BOMBAŽA -

Bombaž je verjetno najpogostejša tkanina, ki se uporablja za izdelavo rjuh in posteljnega perila. Bombaž je naraven, zračen, biorazgradljiv in prijeten za kožo. Obstaja veliko vrst bombaža, najbolj kakovosten pa je 100 % organski bombaž, ki je prijazen tako do kože kot do okolja. Posteljnina iz 100 % organskega bombaža s prestižnim GOTS certifikatom ne vključuje strupenih kemikalij in ne škoduje okolju. Posteljnino odlikuje tudi popolnoma naravni organski izgled, ki po prvem pranju pride še bolj do izraza in s tem poudari svojo pristnost. Vlakna organskega bombaža so zelo zračna in odlično odvajajo telesno vlago v prostor ter preprečujejo prekomerno potenje. Posteljnina je primerna za vse, ki imajo občutljivo kožo, alergije ali astmo, poleg tega pa ima tudi zelo preprosto vzdrževanje in je izredno trpežna.

 

3.Barvne kombinacije in vzorci posteljnine

 

Barva posteljnine je zelo osebna izbira. Najbolj priljubljene barve za posteljnino so nevtralne barve, kot sta bela in smetana, svetlo rjava, sledijo pa ji siva, roza in zelena barva v najrazličnejših odtenkih. Uporaba močnih barv ali vzorcev v pregrinjalih oziroma krasnih blazinah pa lahko vaši spalnici doda kanček živahnosti, brez da bi te negativno vplivale na vaš spanec.

Bela posteljnina – ustvari svež, pomirjujoč občutek in je vedno videti kot nova. Navadno vsaka spalnica z belo posteljnino izgleda prefinjeno in elegantno.

Kremna in bež posteljnina – te nevtralne barve so pomirjujoče in jih je enostavno uskladiti z večino barvnih shem.

Siva posteljnina - hladnejše barve vam lahko pomagajo, da se ponoči počutite sveže, kar vam zagotavlja udobnejši spanec, še posebno v toplih mesecih.

Rjava posteljnina – vsi odtenki rjave barve delujejo pomirjujoče in sproščujoče, zato je primerna še posebej za tiste, ki potrebujejo umirjeno zatočišče po napornem dnevu. Rjava posteljnina se lepo se poda k svetlejšim modernim spalnicam.

Rožnata, rdeča, rumena in oranžna posteljnina – toplejši barvni odtenki lahko spodbujajo zdrav živčni sistem. Ti barvni odtenki vam pomagajo, da se boste prebujali energični, veseli in sveži.

Zelena posteljnina – Zeleni zemeljski odtenki, kot so gozdna zelena, mah in žajbelj, lahko zagotovijo oazo miru v vaši spalnici, kar vam bo pomagalo, da boste lažje in bolj mirno spali.

Modra posteljnina - vzbuja občutek zadovoljstva in miru. Študije so pokazale, da lahko modri odtenki upočasnijo vaš srčni utrip in s tem znižajo krvni tlak ter vam pomagajo do mirnega in globokega spanca.

Črna, antracitna posteljnina – te barve je enostavno kombinirati s katero koli drugo barvno shemo in spadajo med najbolj elegantne barve za posteljnino! Zelo dobra lastnost temnih barv pa je tudi, da vam pomagajo hitro zaspati.

Posteljnina s potiskom - vzorci posteljnine naj za bolj prefinjen izgled dopolnjujejo celoten koncept spalnice. V Odeji se naši dekorativni dodatki vedno ujemajo z kolekcijami posteljnin, tako da lahko vašo spalnico poživite tudi z okrasnimi vzglavniki in pregrinjali, ki bodo posteljnine s potiski še dodatno poživili in dodatno poudarili prostor.

 

 

4.Dodatki za popestritev spalnice

 

Okrasna pregrinjala

Nekateri se odločijo za okrasno posteljno pregrinjalo, saj z njim dosežemo bolj estetski videz postelje in celotne spalnice, hkrati pa z njim zaščitimo posteljnino čez dan. Včasih pa ga ob potrebi lahko uporabimo tudi kot dodatno odejo.

okrasno pregrinjalo

Okrasno pregrinjalo sicer lahko uporabljate za različne namene:

 • lahko ga uporabljate kot dekoracijo na vaši postelji,
 • lahko med spanjem dodatno zaščitite svoje noge
 • lahko ga ogrnete preko sedežne garniture
 • poleti ga lahko uporabljate kot lahko poletno odejo, ali pa pozimi kot dodaten vir toplote

 

Okrasni vzglavnik

Nič ne vabi k počitku bolj kot postelja, polna mehkih okrasnih blazin. Število, obliko in barvo okrasnih blazin lahko izberete glede na celotno podobo spalnice, ki pa jo lahko hitro spremenite za praznike ali ob spremembi letnega časa. Igrajte se s kombiniranjem in se prepustite svoji domišljiji.

okrasni vzglavniki

Okrasni vzglavnik lahko uporabljate:

 • za elegantno dekoracijo postelje,
 • za dodatno podporo glavi ali hrbtu, če pred spanjem radi še kaj preberete,
 • za popestritev dnevne sobe ali kuhinje,
 • za dopolnitev vrtne garniture,
 • za sopotniško počivanje v avtu.

 

5.Zagotovilo najvišjih kakovostnih standardov izdelka

 

Pri izbiri najboljše posteljnine bodite pozorni tudi na certifikate, ki jih izkazujejo izdelki, saj je razlika med kakovostjo in poreklom izdelave posteljnine lahko zelo občutna. S tem si boste zagotovili posteljnino, ki jo boste uporabljali dolgo vrsto let ter bo njena uporabna vrednost prijazna do vas in seveda tudi okolja.

GOTS CERTIFIKAT

Odejine bombažne posteljine iz 100 % organskega bombaža odlikuje prestižni GOTS certifikat, ki zagotavlja najvišje standarde pri produkciji tovrstnih izdelkov.

 

 • Prestižni certifikat GOTS predstavlja najvišji svetovni standard za proizvodnjo ekološkega tekstila.
 • Pri pridobitvi takšnega certifikata morajo biti izpolnjene zahteve skozi celoten proizvodni proces – od proizvodnje surovin do okoljsko in družbeno odgovorne proizvodnje, nenazadnje pa morajo biti izdelki tudi jasno označeni za zagotavljanje pristnosti.
 • Izdelek, ki vsebuje GOTS certifikat z oznako razreda ORGANIC (organsko), mora vsebovati vsaj 95 % certificiranih organskih vlaken.
 • Ekološka pridelava mora biti popolnoma ločena od konvencionalne.
 • Vse kemikalije (barvila in druge kemikalije) morajo izpolnjevati zahteve glede strupenosti in biološke razgradljivosti.
 • Celoten proces mora biti okolju prijazen, upoštevati je treba zmanjšanje odpadkov in emisij.
 • Enote z vodnimi procesi morajo ves čas voditi natančno evidenco o uporabi kemikalij, porabi energije, porabi vode in odvajanju odpadne vode.
 • Rastline, ki se uporabljajo v proizvodnji, ne smejo biti gensko spremenjene.
 • Živali, iz katerih se pridobiva volna, je treba rediti v okviru odgovorne živinoreje.
 • V vseh procesih mora proizvodnja izpolnjevati družbena merila Mednarodne organizacije dela (ILO).

Na splošno: certifikat GOTS zagotavlja najvišje okoljske in družbene standarde v celotnem procesu izdelave ekoloških izdelkov. Nakup tovrstnih izdelkov pomeni manj škodljivih snovi za okolje, saj so materiali pridobljeni na ekološki način. Delavci, ki so izdelali artikel, so za svoje delo pošteno plačani in imajo urejene delovne pogoje. Začutili boste odličnost po svoji izbiri. Organski materiali bodo poskrbeli za popolnoma naravno, sproščujoče in sveže spalno okolje, v katerem se boste ponoči počutili udobno, čez dan pa spočiti in osveženi.

 

OEKO TEX CERTIFIKAT

 

Razred izdelkov I – primeren tudi za dojenčke (do 36 mesecev starosti) – zelo čiste tkanine, brez zaznanih škodljivih kemikalij. 

Oeko-Tex oznake in certifikati potrjujejo uporabnikom ekološko varnost in neoporečnost tekstilnih izdelkov na vseh proizvodnih stopnjah –  od surovin in vlaken, do preje, tkanin, končnih izdelkov in izdelkov pripravljenih za uporabo – vzdolž celotnega proizvodnega procesa tekstilij in tekstilne verige.

Namen standarda 100 podjetja Oeko-Tex je potrošnikom zagotoviti, da so bili označeni tekstilni izdelki podvrženi laboratorijskemu testiranju na široko paleto škodljivih snovi in ​​da je vsebnost teh snovi pod mejnimi vrednostmi, ki jih je določilo združenje Oeko-Tex. Tekstilni izdelki so lahko certificirani v skladu s standardom 100 s strani Oeko-Texa le, če so vse komponente v skladu z zahtevanimi merili.

 

Za zdravo spanje zamenjajte posteljnino najmanj vsakih 14 dni, vsekakor pa to storite večkrat, če se potite, imate alergije ali če le želite zares dobro spati. Saj veste, ni lepšega, kot je občutek sveže oprane posteljnine!