Kako izbrati popoln vzglavnik?

Najpomembnejša naloga vašega vzglavnika je, da vas podpira v položaju, v katerem najraje in najpogosteje spite. Pravi vzglavnik pa ne sme biti samo mehak in prijeten na dotik, ampak mora ohranjati vašo glavo, vrat in hrbtenico v nevtralnem položaju, saj s tem podpira naravno ukrivljenost hrbtenice. Ohranjanje hrbtenice v nevtralnem položaju pa ne le preprečuje bolečine v vratu, ampak razbremeni pritisk po celem telesu, kar pripomore k bolj zdravemu in mirnemu spancu. 

Vsak spalni položaj zahteva drugačno vrsto vzglavnika, da ohranite zdravo držo.

Vzglavnik sicer mora podpirati zdravo držo, vendar mora biti tudi vam popolnoma pisan na kožo. Tako, da če vam je rado vroče med spanjem in se potite, potrebujete bolj zračne vzglavnike, mogoče prisegate na prijetne lastnosti vzglavnika iz naravnega lateksa ali pa ste zelo okoljsko ozaveščeni in želite kupovati le popolnoma naravne in trajnostne izdelke.

Izbira pravega vzglavnika za ljudi, ki spijo na hrbtu

Da bi ohranili zdravo držo, potrebujejo tisti, ki spijo na hrbtu vzglavnik, ki ima srednjo višino in srednjo oporo. Poleg tega so za ta spalna položaj še posebno primerni vzglavniki, ki so polnjeni z materiali, ki se prilagajajo uporabniku, kot so na primer vzglavniki iz spominske pene ali vzglavnik iz naravnega lateksa.

Srednja višina vzglavnika vam bo pomagala razbremeniti pritisk v vratu in ramenih, tako da bo med vami in vašo vzmetnico zagotovila prijetno in udobno nevtralno lego. Previsok vzglavnik bi vaše vratne mišice preveč raztegnil, zato bi se zjutraj zbujali z razbolelim vratom in glavoboli. S prenizkim vzglavnikom pa boste ležali skorajda vodoravno glede na vzmetnico, kar pa tudi ni najbolj udobno.  

Srednja čvrstost vzglavnika bo ohranila vašo glavo dovolj podprto, da bo lepo poravnana s hrbtenico ter zagotovila, da se vzglavnik čez noč ne bo sploščil. Če je vaš vzglavnik premehak bo verjetno izgubil svojo obliko pod težo vaše glave, kar pa pomeni, da bo spanje na njem zelo neudobno. Preveč čvrst vzglavnik pa lahko povzroči, da bodo vaše vratne mišice ponoči raztegnjene in se boste zbujali z razbolelim vratom.

 

Priporočljivi Odeja vzglavniki za spanje na hrbtu

 

Izbira pravega vzglavnika za ljudi, ki spijo na boku

Tisti, ki spijo na boku, potrebujejo višji vzglavnik s čvrsto oporo. Za bočni položaj so priporočljivi tudi puhasti materiali v polnilu vzglavnika, kot je kapok in puh. 

Pomembno pri spanju na boku je, da vzglavnik dovolj visoko dvigne vašo glavo, tako da bo v nevtralni poravnavi s hrbtenico. Poleg tega bo višja lega razbremenila vašo ramo in poskrbela, da ta ne bo nosila teže vašega telesa.

Vzglavniki s srednje trdno ali čvrsto stopnjo opore bodo poskrbeli, da bosta vaša glava in vrat vso noč ostala v nevtralnem položaju. Če je vzglavnik premehak, se bo vaša glava postopoma pogreznila v vzglavnik, zaradi česar bo vaša hrbtenica padla iz nevtralne lege.

Čvrsti vzglavniki pa niso všeč vsem uporabnikom, zato si lahko namesto teh izberete tudi vzglavnike s puhastimi materiali, kot so kapok, puh ali Feel-Well vlakna. Ti materiali so sami po sebi precej mehki, zato se prepričajte, da je vaš vzglavnik dovolj napolnjen in bo tako omogočil višjo lego vaše glave. Puhaste vzglavnike je možno enostavno preoblikovati, tako da z eno roko sežete pod blazino, kar je priljubljena poza za mnoge, ki radi spijo na boku.

 

Priporočljivi Odeja vzglavniki za spanje na boku

 

 

Izbira pravega vzglavnika za ljudi, ki spijo na trebuhu

Pri spanju na trebuhu je iskanje popolnega vzglavnika lahko nekoliko bolj zapleteno. Nekateri strokovnjaki ta položaj tudi odsvetujejo, saj so dodatno obremenjena zgornja vratna vretenca, to pa pomeni večje tveganje za napenjanje vratu in pritisk na spodnji del hrbta ali trebuh. Kljub temu se lahko tem problemom izognemo z ustreznim izborom vzglavnika, ki naj bo za spanje na trebuhu nižji in bolj mehak.

Da bi ohranili nevtralno poravnavo hrbtenice, tisti, ki spijo na trebuhu, potrebujejo nižji vzglavnik. Če je vzglavnik samo malce previsok, bo vaša glava nagnjena preveč navzgor in vaša drža ne bo več v nevtralnem položaju.

Vzglavniki, polnjeni s puhom, so idealni za tiste, ki spijo na trebuhu, saj se te materiale da enostavno stisniti v nižjo lego. Prav tako so zelo prilagodljivi, kar je odlično za tiste uporabnike, ki radi spijo tako na trebuhu kot tudi na boku.

 

Priporočljivi Odeja vzglavniki za spanje na trebuhu

 

 

Vaše osebne želje in lastnosti vzglavnika, ki jih potrebujete za udobno spanje

Če imate različne položaje spanja

Nastavljivi vzglavniki, ki se lahko prilagajajo glede na željeno višino in mehkobo, postajajo vedno bolj popularni pri uporabnikih.  Ti vzglavniki imajo nastavljivo polnilo, kar pomeni, da lahko odprete prevleko za vzglavnik in manipulirate z notranjim polnilom, dokler ne najdete idealne podpore, ki najbolje ustreza vašemu telesu. To je še posebej uporabno za osebe s kombiniranim spanjem ali ljudi, ki še vedno ugotavljajo, kakšen je njihov popoln stil spanja.

 

Če vam je rado vroče med spanjem

Uporabniki, ki jim je rado vroče in se velikokrat potijo med spanjem, naj raje izberejo vzglavnike s hladilnimi, hidrofilnimi ali zračnimi lastnostmi vlaken v vzglavniku ali hladno tkanino prevleke. Vzglavniki iz naravnih materialov in organskih materialov vsi spadajo v to kategorijo, saj jim naravna tekstura vlaken omogoča naravno uravnavanje telesne temperature in preprečuje potenje.

 

 

Če so vam všeč prožni vzglavniki

Pri izbiri vzglavnika pa je pomembna tudi vrsta podpore, ki jo želite imeti. Nekateri ljudje ne marajo počasnega pogrezanja v spominsko peno, saj se počutijo preveč utesnjeno. V takem primeru je bolje, da se odločite za prožen vzglavnik, kot je vzglavnik iz naravnega lateksa, ki zagotavlja lahek občutek prožne opore, poleg tega pa omogoča tudi prijetno hladno osnovo. 

 

Proti nočnemu potenju

Samo zato, ker je vzglavnik zasnovan za hlajenje, še ne pomeni, da odvaja vlago oziroma je hidrofilen. Torej, če ste v menopavzi ali ste nagnjeni k nočnemu potenju, je najbolje, da ciljate na tkanine, ki so naravno vpojne. Kapok, puh/perje in bambus so odlični materiali, ki sicer niso hladni na dotik, vendar odlično odvajajo vlago med spanjem.

 

Za občutljivo kožo in alergije

Če imate občutljivo kožo ali ste nagnjeni k alergijam, je morda prava rešitev vzglavnik izdelan iz povsem naravnih materialov. Organski bombaž ali bambusova vlakna so odlična izbira za uporabnike, ki iščejo organske in hipo-alergene materiale. Za zelo občutljive pa imamo pri Odeji na voljo prav posebno kolekcijo antialergijskih vzglavnikov namenjeno samo za alergike in astmatike.

 

Če so vam všeč organski materiali

Za uporabnike, ki jim je zelo pomembno, da s svojim nakupom ne obremenjujejo okolja in si želijo trajnostne in kakovostne izdelke, so zelo priporočljivi izdelki iz organskih materialov, ki se ponašajo s prestižnim GOTS certifikatom. Ti izdelki zagotavljajo najvišje okoljske in družbene standarde skozi celoten proces izdelave organskih izdelkov. Tak nakup pomeni manj škodljivih snovi za okolje, saj so vsi materiali pridobljeni na ekološki način. 

 

Ne pozabite, da je ohranjanje zdrave drže med spanjem najpomembnejša stvar, šele potem se osredotočite na osebne želje in lastnosti, ki jih želite, da jih vaš vzglavnik nudi.