Kaj je saten? Preprosta razlaga s primeri

Kaj je saten? Preprosta razlaga s primeri

 

Saten je posebna vrsta tkanine, za katero je značilna mehkoba, gladkost in lesk. Satenasto tkanino lahko pridobimo iz naravnih ali umetnih materialov. Mnogi danes izraz »saten« enačijo s »poliestrom,« vendar to ni nujno res. Saten je lahko tudi iz povsem naravnih materialov. Najbolj razširjen je bombažni saten, ki je zelo priljubljen material za opremo spalnice.

Med izdelki iz bombažnega satena še posebej izstopa posteljnina iz bombažnega satena. Da se boste lažje znašli v svetu tkanin, smo za vas pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja v zvezi s satenom. Izvedeli boste, kaj je saten, katere so njegove prednosti in v čem se razlikuje od »navadnega« bombaža.

 

Bombažni saten pridobivajo iz bombaža. Posebna

 

Kaj je saten in iz česa ga dobimo?

Mnogi mislijo, da je saten surovina, tako kot npr. bombaž, svila, lan … Vendar to ne drži. Saten je izraz za poseben način tkanja tkanine in ne za material. Saten lahko dobimo iz različnih vlaken, zato poznamo različne vrste satena: bombažni saten, poliestrski saten, svileni saten … Vse vrste satena so gladke, prijetne na otip in mehko padejo.

 

Kaj je bombažni saten?

Bombažni saten je bombažna tkanina, za katero je značilna »satenska« vezava (prikazana na spodnji sliki). To pomeni, da so niti zložene tako, da nastane mehka tkanina. Posebna kombinacija niti bombaža poskrbi za poseben sijaj bombažnega satena. Bombažni saten je izjemno prijeten na otip in se na pogled nekoliko lesketa, zato se pogosto uporablja za spodnje perilo, pižame, kravate in posteljnino.

Ali je saten vedno iz 100 % bombaža?

Saten ni vedno iz bombaža. Lahko ga pridobivajo tudi iz drugih surovin, kot sta svila in lan. Poznamo tudi poliestrski saten, ki ga pridobivajo iz poliestra. Izraz »saten« torej ne pove, ali gre za naraven ali umeten material. Pove le to, da gre za poseben način tkanja tkanine.

 

Katere so prednosti satena?

Za saten je značilen sijaj, je gladek in zelo prijeten na otip. Vse to so razlogi, da je saten v tekstilni industriji tako priljubljen. Poliestrski saten poleg naštetih lastnosti tudi ni mečkljiv, kar pa za bombažni saten ne velja popolnoma.

 

Katere so razlike med »običajnim« bombažem in bombažnim satenom?

Tkanina iz navadnega bombaža deluje nekoliko težja (s časom se zmehča) in za odtenek bolj groba. Bombažni saten je mehkejši, deluje bolj prefinjeno in je na prvi otip hladnejši. Obe sta narejeni iz 100 % bombaža, različne lastnosti med njima pa so posledice drugačne obdelave tkanine (bombaža). Posteljnina iz bombaža in posteljnina iz bombažnega satena se razlikujeta tudi glede na potisk. 

 

Zakaj izbrati posteljnino iz bombažnega satena?

Posteljnina iz bombažnega satena je znana kot nekoliko bolj prestižna. Bombaž je naraven material, ki je zaradi satenske obdelave izjemno mehak. Po našem mnenju gre za »zmagovalno« kombinacijo kakovostnega materiala in čudovitih lastnosti za uporabo.

 

»Ko sem enkrat kupila posteljnino iz bombažnega satena, se od nje nisem več mogla ločiti. V primerjavi z navadno posteljnino iz bombaža je mehkejša in bolj udobna za spanje. Poleg tega satenska posteljnina skoraj ne potrebuje likanja. Od takrat naprej pri nas doma uporabljamo samo še posteljnino iz bombažnega satena, ki jo toplo priporočam tudi prijateljem in znancem.«

 

Upamo, da vam je bil članek všeč in da ste v njem izvedeli kaj novega. Če imate kakršnakoli vprašanja, se lahko na nas obrnete tudi na Facebooku in Instagramu, kjer vam bomo z veseljem pomagali.