10 nasvetov za boljši spanec

10 nasvetov za boljši spanec

image_blog

1) Znižajte temperaturo

Telesna temperatura se nam med spanjem zniža in postane višja, ko vstanemo. Eden od razlogov za slab spanec je torej lahko previsoka sobna temperatura. Če želite telesu sporočiti, naj se počasi pripravi na spanje, vam priporočamo vročo prho. Med hlajenjem bodo vaši možgani dobili signal, da se bliža čas za spanje in počasi pripravili telo, da se umiri.

2) Držite se urnika

Raziskave kažejo, da naše telo sledi »notranji uri.« Zato je priporočljiv nasvet za boljši spanec, da se držimo čim bolj ustaljene spalne rutine (da zaspimo in se zbujamo vsak dan ob približno enakem času). Na ta način boste lažje zaspali, pa tudi jutranje prebujanje ne bo več tako neprijetno.

3) Poskrbite za dnevno svetlobo in temo

Človeško telo tudi preko svetlobe uravnava spanje in budnost. Priporočljivo je, da smo čez dan izpostavljeni dnevni svetlobi, saj tako telesu sporočamo, da še ni čas za spanje. Enak učinek ima tudi umetna svetloba (telefon, elektronski bralnik, televizija …), zato se ji pred spanjem izogibajte. Ko je čas za spanje, naj bo v prostoru čista tema.

4) Izogibajte se kofeinu v popoldanskem času

Kofein sicer povezujemo s kavo, a najdemo ga tudi v nekaterih vrstah čaja in čokoladi. Po njegovi zaslugi lažje začnemo nov dan in premagamo utrujenost, ki se običajno pojavi po zaužitju hrane. A problem nastane, če kofein uživamo pozno popoldan ali tik pred spanjem, saj le-ta v telesu ostane zelo dolgo (5 do 9 ur), s tem pa tudi njegovi učinki.

5) Popoldanski dremež naj ne bo navada

Poznate občutek, ko pridete domov iz službe ali šole, se uležete na kavč in zaprete oči? Samo za nekaj minut, si rečete, da se malce odpočijem … Z občasnim popoldanskim spancem ni nič narobe, še posebej, če ste ponoči slabo ali premalo spali. Vendar pa naj vam ne pride v navado. S popoldanskim dremežem namreč zmedete vaše telo, kar lahko vodi do težav s spanjem, ko nastopi čas za to.

6) Poskrbite za udoben vzglavnik

Pravi vzglavnik je ključnega pomena za kvaliteten in zdrav spanec. Nasvet za boljši spanec: Izberite takšnega, ki ustreza vam in vašim spalnim navadam. Raznoliki vzglavniki Odeja so primerni za vse načine spanja in so ustvarjeni iz prijaznih materialov. Le s pravim vzglavnikom bodo vaše noči udobne, jutra in dnevi pa brez bolečin v vratu, ramenih ali zgornjem delu hrbtenice.

Je za slab spanec kriv vaš vzglavnik? Priporočljivo je, da ga zamenjate vsakih nekaj let.

7) Tekom dneva bodite telesno aktivni

Telesna aktivnost dokazano vpliva na boljši spanec in splošno počutje. Sedeči način življenja kar kliče po gibanju. Športno udejstvovanje spodbuja naše kognitivne sposobnosti, produktivnost in zmanjša nivo stresa. Vendar pa strokovnjaki odsvetujejo vadbo tik pred spanjem. Takoj po aktivnosti je naše telo polno adrenalina, zato se takrat težje umirimo in tudi težje zaspimo.

8) Pred spanjem jejte lahko hrano

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da po (pre)obilnem obroku nikakor niste mogli zaspati. Mastne, sladke, pikantne in začinjene jedi dokazano negativno vplivajo na vaš spanec. Če vas pred spanjem vseeno zagrabi lakota, si raje privoščite zmeren obrok, ki ga lahko sestavljajo riž, stročnice, krompir, banane, polnozrnati izdelki, med, mleko, zeliščni čaj …

9) Izogibajte se uporabi elektronskih naprav

Kot smo že omenili, svetloba ohranja naše možgane aktivne in v stanju pripravljenosti. Zato je priporočljivo, da se pred spanjem izogibamo elektronskim napravam, ki so znane po svoji močni in neposredni svetlobi. Poleg tega mobilni telefoni (in aplikacije, na katerih preživimo večino časa) s hitrimi in dinamičnimi vsebinami prekomerno stimulirajo naše možgane, ki se tudi po prenehanju uporabe težko umirijo.

10) Vaša spalnica naj bo čista in dobro prezračena

Zagotovo poznate tisti prijeten občutek sveže zamenjane posteljnine. Čisto spalno okolje dokazano vpliva na kvalitetno našega spanca, zato vam priporočamo redno zračenje in čiščenje prostora ter skrb za čisto spalno okolje (redna menjava posteljnine, brisanje prahu pod posteljo, pranje odeje in vzglavnika).