Kako pogosto menjati posteljnino?

Kako pogosto menjati posteljnino?

image_blog

Se tudi vam zdi, da čas, preživet v postelji, mine izjemno hitro? Popolnoma vas razumemo, pa vendar – v postelji preživimo tretjino svojega življenja. Povprečna oseba v svojem življenju »prespi« kar 26 let. Zato je pomembno, da redno skrbimo za higieno našega spalnega okolja. Zakaj prati posteljnino? Odgovor je preprost. Ker se le-ta med uporabo hitro umaže.

Dilema: Kako pogosto menjati posteljnino?

Znoj, slina, odmrle celice kože in ostanki kreme predstavljajo umazanijo, ki jo v posteljo vnesemo sami. Poleg tega se v postelji s časom nabirajo tudi druge vrste umazanije, kot sta hišni ali cvetni prah ter hrana.

Znano je, da Slovenci le redno zamenjamo odejo in vzglavnik. Ni presenečenje, da vzglavnik sodi med najbolj umazane elemente naših domov. Z leti se umazanija v našem spalnem okolju nabira, kar predstavlja idealno okolje za razvoj raznih pršic in plesni. V nadaljevanju vam zato odgovarjamo na vprašanje, kako pogosto menjati posteljnino.

 

Kako pogosto menjati posteljnino

 

Ne glede na to, ali je narejena iz bombaža ali bombažnega satena, posteljnina Odeja poskrbi za kraljevsko spanje. Kvalitetna posteljnina je pralna in dolgo obstojna, zato si oglejte, kako pogosto prati posteljnino.

Kako pogosto prati posteljnino?

Večina strokovnjakov bi vam na vprašanje Kako pogosto prati posteljnino? odgovorila, da je najbolje, da posteljnino operemo enkrat tedensko. Prevleko za vzglavnik pa lahko perete tudi pogosteje, saj je ta v stalnem stiku z vašo glavo in vratom, zato se umaže hitreje kot rjuha in prevleka za odejo. Seveda je ta odgovor odvisen od več dejavnikov, zato si velja zastaviti nekaj vprašanj:

  • Ali se v posteljo vedno odpravite stuširani?
  • Ali posteljo uporabljate le za spanje, ali tudi za ostale aktivnosti (branje, poležavanje ...)?
  • Ali v postelji kdaj uživate hrano?
  • Ali redno perete odejo in vzglavnik?
  • Ali ste bili pred kratkim bolni?
  • Ali med spanjem težko dihate, kihate ali smrkate?

Nasveti, kako oprati posteljnino

Priporočljivo je, da posteljnino perete na 60 stopinj Celzija. Po pranju priporočamo tudi likanje, da toplota likalnika uniči vse mikroorganizme. Posteljnino lahko posušite v sušilnem stroju.

Ko je posteljnina oprana, jo skrbno zložite in pospravite v čist prostor. Če se sprašujete, kako zložiti rjuho, smo za vas pripravili poseben video. Rjuhe Odeja lahko zložite s pomočjo posebnega trika, ki si ga lahko ogledate TUKAJ >>

Seveda pri tem ne pozabite na redno pranje ali čiščenje odeje in vzglavnika. Priporočljivo je, da vzglavnik zamenjate vsakih nekaj let, odejo pa operete enkrat mesečno.

Če želite še več koristnih nasvetov, nas spremljajte tudi na Facebooku in Instagramu!