Pranje posteljnine: nasveti za pravilno pranje

Pranje posteljnine: nasveti za pravilno pranje

posteljnina odeja

Ohranjanje svežine in čistoče v vašem spalnem prostoru je ključnega pomena za zdrav in dober spanec. To velja seveda predvsem za vašo posteljo in posteljnino, ki bo s pravilnim vzdrževanjem in pranjem poskrbela, da se boste med spanjem počutili sveže in udobno, poleg tega pa bo pravilno pranje posteljnine poskrbelo, da boste spali brez bojazni pred nevšečnimi alergijami.

 

Pri podjetju Odeja Škofja Loka se dobro zavedamo, da je pravilno vzdrževanje posteljnega perila lahko nekoliko zapleteno, saj različne vrste tkanin in madežev zahtevajo različne načine čiščenja. V tem članku vam bodo predstavili nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boste ohranili kakovost in podaljšali življenjsko dobo vaše posteljnine.

Pri pranju posteljnine upoštevajte naslednje vidike:

1. Izberite pravo temperaturo za pranje posteljnine

Na koliko se pere posteljnina?

Temperatura za pranje posteljnega perila se lahko razlikuje glede na vrsto tkanine in stopnjo umazanije. Zato vedno pred pranjem preverite na vzdrževalni etiketi navodila o priporočeni temperaturi vode za pranje glede na vrsto tkanine. Sicer pa se lahko pri tem držite nekaterih splošnih smernic: 

Bombaž in lan

Tkanine iz lanu in bombaža so znane po svoji trpežni strukturi, zato lažje prenašajo visoke temperature vode, kar je idealno za odstranjevanje trdovratnih madežev in bakterij. Za optimalno pranje teh tkanin se priporoča temperatura vode do 60 °C. 

Občutljivi materiali ali posteljnine s čipko

Občutljive tkanine oziroma posteljnine z raznimi estetskimi dodatki, kot sta čipka ali vezenje, je potrebno prati na nižji temperaturi, da pri pranju ne bi prišlo do neželenih poškodb. V takem primeru se priporoča temperatura vode do 30 °C. 

Sintetične tkanine

Izdelki iz sintetičnih materialov, kot sta poliester in mikrotkanina, ki jih navadno priporočamo alergikom in astmatikom, prav tako lahko perete na temperaturi 60 °C, saj so dovolj trpežne za vzdrževanje pri visokih temperaturah. 

Pranje posteljnine: nasveti za pravilno pranje in vzdrževanje posteljnine

 

2. Pogostost pranja posteljnine

Kako pogosto boste prali vašo posteljnino je odvisno od številnih dejavnikov, ki med drugim vključujejo tudi vaše osebne želje, pogostost uporabe posteljnega perila pa tudi vaše splošno zdravstveno stanje. 

Jogi rjuhe

Rjuhe je potrebno oprati oziroma zamenjati vsakih 14 dni ali enkrat na teden, če se veliko potite oziroma, če trpite za določenimi alergijami ali astmo.  

Prevleke za vzglavnike

Prevleke za vzglavnike je potrebno oprati oziroma zamenjati vsaj enkrat na teden, če trpite za alergijami, drugače jih lahko zamenjate vsakih 14 dni. 

Prevleke za odeje

Prevleke za odeje lahko operete oziroma zamenjate enkrat mesečno oziroma vsakih 14 dni, če se pogosto potite oziroma trpite za astmo in alergijami.

intenzivnost-barve-pri-pranju

 

3. Ohranite intenzivnost barve posteljnine pri pranju

Pri pranju posteljnine v zelo živahnih barvnih odtenkih morate biti še posebej pozorni, saj si po vsej verjetnosti želite ohraniti njeno svežino še dolgo vrsto let. Pri pranju posteljnin v močnih barvah upoštevaje naslednje napotke: 

Zlato pravilo – vedno preverite vzdrževalno etiketo na posteljnini

Vzdrževalno etiketo boste našli vedno všito na posteljnini Odeja, kjer bo natančno navedena priporočena temperatura in priporočeno vzdrževanje posteljnine, kar vam bo omogočilo, da boste lahko dolgo uživali v čudovitih barvnih odtenkih posteljnin Odeja. 

Razvrstite perilo glede na barve oziroma barvne odtenke

Če želite ohraniti barvo vaše posteljnine, potem je pomembno, da jo razvrstite po barvi oziroma jo perete skupaj s perilom podobne barve. To bo preprečilo prelivanje in posledično bledenje barv posteljnega perila. 

Perite močne barve posteljnin pri nižjih temperaturah

Nižja pralna temperatura je najboljše vodilo pri ohranjanju barve posteljnine, saj lahko prepreči bledenje in tudi krčenje posteljnine. 

Uporabite nežen detergent za pranje posteljnine

Za barvne posteljnine vedno izberite nežne detergente oziroma tiste, ki so namenjeni pranju močnih barv. Predvsem pa se izogibajte agresivnih pralnih praškov oziroma belil, ki bi posteljnino lahko razbarvale.  

Uporabite lističe za lovljenje barv

Pri pranju barvne posteljnine pa lahko za ohranjanje intenzitete barve uporabite tudi posebne lističe za lovljenje barv, ki se pri pranju dodajo v pralni stroj.

intenzivnost-barve-pri-pranju

 

4. Kako odstraniti najbolj trdovratne madeže

Črnilo: Pred pranjem madež na posteljnini namažite z alkoholom.         

Rdeče vino: Pred pranjem madež na posteljnini namočite za nekaj časa v hladno vodo.       

Kri: Pred pranjem posteljnino oziroma krvavi madež namočite v hladno vodo.         

Čokolada: Odstranite delce čokolade, v kolikor so ti še vedno prisotni na posteljnini, nato še pred pranjem nanesite posebno sredstvo za odstranjevanje madežev.       

Kava: madež na posteljnini pred pranjem namočite za nekaj časa v hladno vodo. 

Madeže je vsekakor priporočljivo odpraviti čimprej, pri tem pa poleg naših napotkov upoštevajte tudi oznake za vzdrževanje na etiketi posteljnine.

 

5. Pravilno sušenje posteljnine

Pravilno sušenje vam bo pomagalo, da se izognete krčenju in zvijanju posteljnine, ki lahko povzroči, da bo posteljnina izgubila svojo kakovost in izgled.  

Sušenje posteljnine na zraku

Sušenje na zraku je najboljši način, s katerim lahko preprečite krčenje in zvijanje tkanine. Posteljnino obesite na stojalo za sušenje v dobro prezračenem prostoru oziroma na svežem zraku, pri tem bodite pozorni, da perilo ni izpostavljeno neposredno sončni svetlobi. 

Uporabite kroglice za sušenje

Pri sušenju v sušilnem stroju lahko dodate tudi posebne kroglice, ki preprečujejo zvijanje in krčenje posteljnine. Sušilne kroglice delujejo tako, da ločujejo perilo med rotacijo in omogočajo prosto kroženje vročega zraka v sušilcu. 

V sušilnem stroju sušite pri nižjih temperaturah

Če pogosteje uporabljate sušilni stroj, poskusite sušiti perilo pri nizkih temperaturah in odstranite perilo, ko je še rahlo vlažno. S tem boste preprečili krčenje in gubanje, posteljnina pa bo izgledala veliko bolj sveže. 

Izogibajte se preobremenitvi sušilnega stroja

V sušilnem stroju ne sušite preveč perila naenkrat, saj lahko to povzroči neenakomerno sušenje.  

kako-susiti-posteljnino

 

6. Izberite pravi detergent za pranje posteljnega perila

Pomemben del pranja posteljnine pa je tudi pravilna izbira detergenta, saj nam bo le-ta omogočil, da z njim odstranimo neželene madeže, neprijeten vonj in škodljive bakterije, obenem pa nam bo pomagal ohranjati tkanino in barvo posteljnega perila dlje časa. 

Izberite nežen detergent oziroma pralni prašek

Izberite detergent, ki je namenjen izključno za pranje posteljnine, predvsem pa se izogibajte uporabi močnih detergentov in belil, saj s tem lahko povzročite bledenje, krčenje in tudi poškodbo tkanine posteljnega perila. 

Izberite detergent, ki je okolju prijazen oziroma biorazgradljiv

Pri pranju posteljnine poskrbite tudi za okolje in ga ne obremenjujete z agresivnimi in škodljivimi kemikalijami. Trenutno na trgu obstaja kar nekaj naravnih in ekoloških pralnih praškov, ki so prav tako učinkoviti kot sintetični. 

Izberite neodišavljen detergent

Močne dišave v detergentu lahko povzročijo neprijetne alergične reakcije, predvsem pa so moteče za astmatike.

 

Pravilno pranje in vzdrževanje posteljnine je ključnega pomena za ohranjanje njene kakovosti in svežine, obenem pa s tem poskrbite tudi za kakovost vašega spanca.