Kako urediti posteljo, če vas muči astma ali alergije?

Kako urediti posteljo, če vas muči astma ali alergije?

image_blog

Kje najdemo pršice?

Pršice so največkrat prav v našem bivalnem okolju: v spalnicah, v posteljnini, v tkaninah (ki privlačijo prah), vzglavnikih, vzmetnicah, pernicah, v talnih oblogah, preprogah, zavesah, oblazinjenem pohištvu, dekorativnih kožah, igračah iz blaga, vlažnih in toplih prostorih, kjer se zadržujejo tudi plesni in različne glive.

Prim. mag. Brane MEŽNAR, dr. med., specialist alergolog

 

"Pršica je eden od najpogostejših vzrokov za alergije. Povzroča celoletni nahod (alergijski rinitis), dušenje in piskanje v prsih (alergijska astma) in kožno vnetje s srbenjem (atopijski dermatitis). Bolniki z alergijo na pršice imajo pogosto celo leto nahod s smrkanjem ter kihanjem, težko ali sploh ne morejo dihati skozi nos, srbijo in dražijo jih oči, lahko se pridruži še vnetje obnosnih votlin (sinusitis) in izguba vonja in okusa. Pogosti so astmatični napadi, ki lahko bolnika življenjsko ogrožajo."

Kako ravnamo pri alergiji na pršice?

  • Uporaba tkanin, posebej zasnovanih za alergike in astmatike, so pomemben dejavnik pri zdravljenju in preprečevanju težav, ki jih povzroča alergija na pršico.
  • Redno prezračevanje bivalnih in spalnih prostorov, odstranitev znanih virov pršic, pranje posteljnine, prevlek in tkanin pri 60°C, redno vzdrževanje in menjava filtrov v prezračevalnih napravah.
  • Preprečevalni ukrepi proti pršicam so pomembni tudi za otroke, ki imajo starše z alergijo, saj je pri njih tveganje za nastanek alergij bistveno večje.

V Odeji smo razvili posebne izdelke Medical za vse vas, ki se spopadate z astmo in alergijami.

IZ KOLEKCIJE MEDICAL:

Kolekcija MedicalKolekcija MedicalKolekcija Medical

V kolekciji boste našli tudi izdelke, namenjene tudi otrokom, ki jih pestijo alergije in astma:

Kolekcija Medical MINI

Kaj pravite na udobje, ko ideje in nasveti za urejanje doma padejo v vaš nabiralnik? Zaupajte nam naslov in jih dobite.