Znebite se pršic in izboljšajte kvaliteto svojega spanja - priporočilo alergologa

Znebite se pršic in izboljšajte kvaliteto svojega spanja - priporočilo alergologa

image_blog

Prim. mag. Brane MEŽNAR, dr. med., specialist alergolog:

»Pršica je eden od najpogostejših vzrokov za alergije. Povzroča celoletni nahod (alergijski rinitis), dušenje in piskanje v prsih (alergijska astma) in kožno vnetje s srbenjem (atopijski dermatitis). Bolniki z alergijo na pršice imajo pogosto celo leto nahod s smrkanjem ter kihanjem, težko ali sploh ne morejo dihati skozi nos, srbijo in dražijo jih oči, lahko se pridruži še vnetje obnosnih votlin (sinusitis) in izguba vonja in okusa. Alergijsko vnetje se širi po dihalnih poteh v pljuča, bolniki dražeče kašljajo, duši jih in piska jim v prsih. Pogosti so astmatični napadi, ki lahko bolnika življenjsko ogrožajo. Koža močno srbi, pojavljajo se drobni, rdečkasto pikčasti izpuščaji ali celo mehurčki, najbolj po koži obraza, vratu, lasišča in pregibnih delov telesa.

Pršice je največ v našem bivalnem okolju: v spalnicah, v posteljnini, v tkaninah (ki privlačijo prah), vzmetnicah, pernicah, v talnih oblogah, preprogah, zavesah, oblazinjenem pohištvu, dekorativnih kožah, igračah iz blaga, vlažnih in toplih prostorih, kjer se zadržujejo tudi plesni in različne glive.


Alergijo na pršico (kot tudi druge alergije) zdravimo in preprečujemo s kombinacijo treh temeljnih principov:

  1. preprečevanje in izogibanje stiku z alergenom (preventivni ukrepi),
  2. sistemsko in lokalno zdravljenje z zdravili,
  3. imunoterapija ali cepljenje proti posameznemu alergenu – vzročno zdravljenje alergij, če so izpolnjeni zahtevani pogoji.

Pri alergiji na pršico so preprečevalni ukrepi izjemnega pomena, saj človek preživi v spalnici tretjino življenja:

  • Največ pršice je v posteljnini, prešitih odejah in vzmetnicah. Po mojih izkušnjah je uporaba tkanin, posebej zasnovanih za alergike in astmatike (ki so ustrezno testirane in opremljena s certifikati) pomemben dejavnik pri zdravljenju in preprečevanju težav, ki jih povzroča alergija na pršico in pomembno izboljša kvaliteto življenja vključno s spanjem.
  • Enako pomembni so tudi redno prezračevanje bivalnih in spalnih prostorov, odstranitev znanih virov pršic, pranje posteljnine, prevlek in tkanin pri 60°C, redno vzdrževanje in menjava filtrov v prezračevalnih napravah.
  • Preprečevalni ukrepi proti pršici so pomembni tudi za otroke, ki imajo starše alergike, saj je pri njih tveganje za nastanek alergije bistveno večje, sam potek alergijskih bolezni brez omenjenih preventivnih ukrepov poteka v težji obliki.«


Več informacij o preprečevanju in zdravljenju alergij in astme

Specialistična ambulanta za alergijske bolezni
Prim. mag. Brane Mežnar, dr. med.
Gregorčičeva ulica 5
3000 Celje
T 03 543 44 42
E brane@ambulanta-meznar.si
www.ambulanta-meznar.si

Več informacij o izdelkih Odeja Medical

Oglejte si izdelke:Kolekcija Odeja Medical

Odeje MedicalVzglavniki Medical Nadvložki Medical

Vprašajte nas:
E
svetovanje@odeja.si
T 04 51 30 100
F 04 51 30 161
Obiščite nas: Odejine trgovine

 

Kaj pravite na udobje, ko ideje in nasveti za urejanje doma padejo v vaš nabiralnik? Zaupajte nam naslov in jih dobite.