Posteljnina Anikka&Val: spoznajte oblikovalko posteljnin Odeja Ano Križnar

Posteljnina Anikka&Val: spoznajte oblikovalko posteljnin Odeja Ano Križnar

1. Ana Križnar, s podjetjem Odeja sodeluješ že vrsto let in med tem časom si pridobila ogromno izkušenj na področju razvoja in oblikovanja kolekcij posteljnin, pa tudi nekatere prešite odeje krasijo tvoji dizajni. Glede na to, da si šele v zadnjem letniku študija oblikovanja tekstilij in oblačil, imaš za seboj že ogromno izkušenj in s svojimi kreacijami vedno znova navdušuješ Odejino publiko. Zaupaj nam, kaj te je navdihnilo, da si se odločila za kariero v tej smeri?

Podjetje Odeja Škofja Loka spremljam že vse od svojega otroštva, saj so že moji stari starši in kasneje moji starši stavili na kakovostne izdelke Odeja, ki še danes krasijo naš dom. Moja soba je vedno sijala v čudovitih živahnih dizajnih Odejinih posteljnin. Oblikovalska kreativnost, ki je bila vedno del blagovne znamke Odeja, pa je bila velik navdih tudi za mojo odločitev pri izbiri študijske smeri. Sicer pa me je že od nekdaj zanimala moda in oblikovanje, zelo rada tudi spremljam razvoj novih konceptualnih idej, ki jih potem na svoj način vključim v lastne dizajne.

posteljnina Odeja

Ana Križnar

2. Tvoji zadnji kreaciji sta kolekciji prestižnih posteljnin iz bombažnega satena; otroška kolekcija Lunaja in priljubljena kolekcija Anikka&Val, ki je navdušila v svojih čudovitih modnih barvnih odtenkih. Kje ponavadi črpaš svoje ideje za razvoj naslednjih kolekcij, dizajnov?

Zelo imam rada naravo, ki je moja največja inspiracija pri oblikovanju. Všeč so mi predvsem organske oblike, prisegam pa na minimalizem in eleganco. Nekako v tem stilu je nastala tudi posteljnina Anikka&Val, ki predstavlja spoj med sodobnim minimalizmom in brezčasno eleganco. Pri kreiranju dizajna za to posteljnino sem se odločila upodobiti deteljo, rastlino, ki je nežnega izgleda in ima izjemne zdravilne lastnosti, najdemo pa jo prav na vsakem našem travniku. Z njeno upodobitvijo sem želela poudariti njeno pomembnost v našem prostoru. Pri oblikovanju ne sledim trendom, ampak se vedno trudim, da je dizajn brezčasen in da v sebi nosi pomembno sporočilo.

posteljnina odeja

Kolekcija Anikka&Val

3. Kako določiš barvno kombinacijo za posteljnino, kolekcijo oziroma dizajn?

Pri oblikovanju posteljnin zelo rada posegam po nevtralnih, nežnih pastelnih odtenkih in barvah v zadimljenih tonih. Všeč so mi predvsem umirjene barve, ki kljub svoji nežni naravi prostoru dajo svoj pečat. Pri izbiri barv pazim tudi na to, da so te prijetne za uporabnike in da se bodo v spalnici počutili dobro. Če povzamem na kratko: moj namen pri oblikovanju dizajna je predvsem to, da posteljnina prinese v spalnico svežino in udobje ter pripomore k temu, da se bodo uporabniki v spalnem prostoru počutili sproščeno, umirjeno in nenazadnje, da bodo boljše spali.

posteljnina anikka&val

Kolekcija Lunaja

4. Odeja je znana po svojih izvirnih dizajnih posteljnin in živahnih barvah. Katera Odejina kolekcija je pri tebi pustila največji vtis?

Odeja je imela kar nekaj res čudovitih kolekcij posteljnin v zadnjih 20 letih, nekatere izmed njih imam tudi sama in jih še vedno uporabljam. Če bi morala izpostaviti katere izmed njih, bi se odločila za kolekcijo Floris, ki mi je všeč zaradi svojega minimalističnega izgleda in svežih pastelnih barv. Zelo všeč mi je tudi kolekcija Shangri La, ki je bila zelo priljubljena nekaj let nazaj, zaradi svojih čudovitih barvnih kombinacij, mnogi ljudje se jo spominjajo še danes. Potem bi dodala še, da sta bili zelo posebni kolekciji Sakura in Aurora, ki sta oblikovani povsem v mojem stilu, saj sta zelo minimalistični in prefinjeni in še danes povsem aktualni s svojim brezčasnim dizajnom.

posteljnina shangri la

Kolekcija Shangri La

5. Katera izmed tvojih posteljnin/kreacij ti je najljubša?

Vsaka moja kolekcija ima svoj značaj in je nastala z veliko tehtnega premisleka. Tudi barvne kombinacije so se ustvarile zelo premišljeno in vsaka se mi zdi po svoje zanimiva. Če pa bi se morala odločiti med vsemi kolekcijami in barvnimi kombinacijami, pa bi se verjetno odločila za posteljnino Anikka&Val v petrolej barvi. Ta barvna kombinacija je nastala prva, ko sem oblikovala to kolekcijo in se mi zdi, da res lepo poudari dizajn detelje. Mint in pudrasto roza odtenki v dizajnu pa že sami po sebi ustvarijo posebno svežino in res prijetno energijo v spalnici, tudi Odejini uporabniki imajo to barvo posteljnine Anikka&Val zelo radi, kar me res zelo veseli.

posteljnina anikka&val

Kolekcija Anikka&Val v petrolej barvi

6. Kako je sodelovati z razvojno ekipo Odeja?

Z Odejino razvojno ekipo je res super sodelovati in moram reči, da mi je v veliko čast, da sem se lahko pridružila oblikovanju kolekcij posteljnin. Odeja je eno izmed redkih podjetij, ki je še vedno v slovenski lasti in ki veliko da na slovensko oblikovanje in poreklo izdelkov. Všeč mi je tudi to, ker točno vedo kaj si želijo in kam grejo, predvsem pa vedno stavijo na kakovost svojih izdelkov.

Ob izdelavi nove kolekcije posteljnin se na podlagi mojih začetnih skic in idejnih zasnov odločimo za tisto, ki je najbližje Odeji, velikokrat pa upoštevamo tudi predloge in želje Odejinih strank, ki so pri razvoju kolekcij še kako pomembni.

Razvojni team Odeja je res super: vsi so zelo odprti za nove predloge in ideje, veliko se presmejimo med samim delom, vzdušje je res prijetno in zato tudi vedno tako ustvarjalno.

Odeja Škofja Loka

Ekipa Odeja Škofja Loka

7. V Odeji poleg kreiranja kolekcij posteljnin skrbiš tudi za del komercialnega fotografiranja in izgled embalaže, po novem pa boš pri Odeji pomagala ustvarjati tudi video vsebine. Si zelo vpletena v Odejino zgodbo na več različnih področjih.

Ja, bo kar pestro tudi na teh področjih v letošnjem letu. Pri Odeji sem zadnja leta sicer že pomagala pri fotografiranju posteljnin, naredila pa sem del produktnih fotografij za embalažo, splet in družabna omrežja. Pomagam tudi pri oblikovanju embalaže, po novem pa bom imela poseben izziv in to bodo video vsebine za družabna omrežja, česar še se posebej veselim. Imam kar nekaj idej, ki bodo zaživele kmalu…

8. Zaupaj nam 3 zanimivosti o sebi?

  • V prostem času zelo rada potujem.
  • Poleg oblikovanja se ukvarjam tudi s portretno, modno in produktno fotografijo.
  • Zelo rada sem v naravi, ki pa je tudi moja velika učiteljica in inspiracija pri ustvarjanju novih kreacij.