Poletna odeja – zakaj bi jo morali imeti tudi vi?

Poletna odeja – zakaj bi jo morali imeti tudi vi?

poletna odeja

Poletni dnevi in vse toplejše temperature nas prisilijo, da zimsko garderobo pospravimo ter jo zamenjamo s poletno. In ko postanejo tudi noči prevroče, je čas, da temu primerno prilagodimo tudi posteljno perilo in iz omare vzamemo lahko poletno odejo.

Značilnosti poletne odeje

Danes je izjemno pomembno, da si za spanje in počitek ustvarimo najboljše razmere. Eden od dejavnikov, s katerim lahko pripomoremo h kakovostnemu spancu, je tudi izbira prave posteljnine, ki je glede na njeno funkcionalnost lahko različno debela in izdelana iz različnih materialov.

Za vroče poletne noči je lahka poletna odeja zagotovo najboljša izbira. Namenjena je izključno uporabi v poletnem času, zato lahko izbirate med poletnimi odejami, ki so izdelane iz naravnih in umetnih materialov. Poletne odeje so zaradi svoje debeline izjemno lahke in zračne, zato poskrbijo za ravno pravšnjo temperaturo skozi celo poletje. 

Kako izbrati poletno odejo?

Če se sprašujete, kako izbrati pravo poletno odejo, s katero vam bo udobno tudi v najbolj vročih poletnih nočeh, potem ste na pravem mestu. 

Izbira je sicer odvisna predvsem od vaših spalnih navad, kakšno temperaturo imate običajno v spalnici in vaše sposobnosti uravnavanja telesne temperature. Ker pa je ponudba poletnih idej zelo pestra, ni strahu, da ne bi našli sebi najbolj primerne.

Res pa je, da je za najboljšo odločitev potrebno poznati tiste dejavnike, po katerih se poletne odeje med seboj tudi razlikujejo. 

Pri izbiri poletne odeje, morate biti zato pozorni predvsem na:

  • debelino,
  • materiale v polnilu.

Debelina

Z vidika debeline poznamo lahke poletne odeje in srednje tople poletne odeje

Lahke poletne odeje so izjemno tanke in imajo bistveno manj polnila, zato so primerne za najbolj vroče poletne noči. Srednje tople poletne odeje pa so primerne tudi za uporabo preko celega leta, predvsem za vse tiste, ki se ponoči prekomerno potite.

Material v polnilu

Kar se tiče izbire materialov, lahko prav tako izbirate med dvema možnostma:

  • Pri naravnih materialih lahko izbirate med volčjo in kameljo volno, bambusovimi vlakni, medtem ko je za najbolj vroče noči najboljša izbira bombaž. Bombaž je zračen in dobro vpija vlago, volna pa velja za dober izolator toplote. Na splošno ti materiali ustvarjajo dobro spalno klimo, so pa nekoliko manj primerni za alergike.
  • Pri umetnih materialih pa so na voljo poliestrska vlakna, ki poskrbijo za izjemno zračnost ter sposobnost odvajanja telesne vlage v prostor. Primerni pa so za tudi za vse alergike, saj v sebi ne vsebujejo nobenih alergenih drobcev.

poletna odeja organic

Prednosti poletne odeje

Ljudje smo si med seboj različni, zato je nekaj povsem običajnega, da so tudi naše potrebe in spalne navade zelo različne. Ne glede na to, pa je za kakovosten spanec najbolj pomembno, da poskrbimo za optimalne pogoje v naši spalnici.

S tega vidika vam poletna odeja nudi številne prednosti:

  • Poletna odeja je idealna rešitev za vroče poletne noči, saj s svojo lahkotnostjo in zračnostjo preprečuje prekomerno potenje in neprestano zbujanje zaradi tega, ker nam je vroče. 
  • Zaradi svilnato mehkih materialov lahko nekatere poletne odeje uporabljate brez posteljnine.
  • Če ste tip človeka, ki se med spanjem pogosto poti, potem lahko poletno odejo uporabljate preko celega leta.
  • Zaradi manjše teže se poletna odeja lepo prilega telesu.

Za koga je poletna odeja najbolj primerna?

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki se z zimsko odejo poleti pokrijete “na pol” ali pa uporabite navadno rjuho, pa vas proti jutru začne zebsti? Potem je poletna odeja zagotovo edina logična izbira.

Poletna odeja je zagotovo prava izbira tudi za vse tiste, ki težko prenašate poletno vročino. Ta bo poskrbela za pravo ravnovesje temperature v najbolj vročih dneh. Prav tako pa je primerna za vse tiste, ki se veliko potite, saj je uporabna prav vse dni v letu.

Poletne odeje, ki so izdelane iz umetnih materialov so primerne tudi za vse astmatike in tiste, ki jih mučijo alergije. Njihova tkanina je običajno obdelana s posebno zaščito, ki preprečuje razvoj pršic in drugih škodljivih organizmov v odeji, polnilo pa je iz zračnih poliestrskih vlaken, ki ne vsebujejo nobenih alergenov.

S poletno odejo do prijetnih poletnih noči

Obdobja vročinskih valov so v poletnem času vse pogostejša in tudi daljša. Zato je v takšnih vremenskih pogojih vedno težje poskrbeti za kakovosten spanec, še posebej, če imamo na sebi le klasično celoletno odejo. 

Na srečo pa so nam danes na voljo lahke in zračne poletne odeje, s katerimi je spanje tudi v največji vročini izjemno prijetno.